Hírek, közlemények - archívum

2016. április 15.

Fitch: a MARK hasznos lehetőség

illustration

Tavaly a devizahiteles elszámolásnak és az MKB Bank portfóliótisztításának is köszönhetően 26%-kal csökkent a magyar hitelintézetek nem teljesítő hiteleinek (NPL) az állománya, de így is nagyon magas, 1734 milliárd forint volt 2015 végén a bedőlt hitelek bruttó értéke. A Fitch Ratings friss elemzésében azonban javulást vár. A MARK Zrt. tevékenységét kifejezetten hasznosnak látja a hitelminősítő, hiszen így a bankok megszabadulhatnak a válság következményeként kialakult problémás hiteleiktől.

2016. április 11.

"Szerencsére a jegybank létrehozta a Mark Zrt.-t"

illustration

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter a Magyar Bankszövetség testületi ülése után adott exkluzív interjúban kifejtette: magas a nem teljesítő hitelállomány aránya, dolgoznunk kell azon, hogy a következő években ez az arány csökkenjen. A jegybank szerencsére létrehozta a Mark Zrt.-t, amely a vállalati hitelek esetén tud segíteni, a kormány pedig arra törekszik, hogy a háztartások esetében a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. legyen hivatott a gondok kezelésére – mondta a miniszter.

Forrás: InfoRádió


2016. április 6.

Adják-veszik a hitelportfóliókat Európában

illustration

2015-ben 104 milliárd eurónyi hitelportfóliótól szabadultak meg a mérlegük megtisztításán dolgozó európai bankok, az eladási hullám azonban még nem ért véget. További 44 milliárd euró értékű hitelállomány értékesítése jelenleg is zajlik, és Magyarországon is beindulhat a nem fizető jelzáloghitel-portfóliók értékesítésre.

2016. március 21.

A MARK várja a pénzügyi intézmények regisztrációját

illustration

A MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. az Európai Bizottság engedélye alapján megkezdi a kereskedelmi bankok bedőlt projekthiteleinek felvásárlási folyamatát. A társaság célja, hogy katalizálja a banki mérlegek tisztulását, hogy a bankrendszer hatékonyabban járuljon hozzá a magyar gazdaság fenntartató növekedéshez.

2016. március 11.

Mit kell tudni a MARK-projektről?

illustration

Az Európai Bizottság február közepén jóváhagyta a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. nem teljesítő követelések és kereskedelmi ingatlanportfóliók vásárlására kidolgozott módszertanát.

A döntés (260961_1733345_231_2.pdf) nyomán társaságunk megkezdheti az Európai Parlament és Tanács rendelete által meghatározott nem teljesítő kereskedelmi ingatlanok fedezete mellett nyújtott hitelkövetelések és pénzügyi szolgáltatásnyújtáshoz köthetően érvényesített biztosítéki ingatlanok felvásárlási folyamatát. A célzott jegybanki program piaci alapú, igazoltan nem tartalmaz tiltott állami támogatást. Röviden összefoglaltuk a lényeges elemeket.

2016. március 4.

Március 21-től regisztrálhatnak a bankok problémás projekthiteleik eladására

illustration

Az Európai Bizottság honlapján is megjelent az a határozat, mely február közepén jóváhagyta a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. nem teljesítő követelések és kereskedelmi ingatlanportfóliók vásárlására kidolgozott módszertanát. A társaság piaci alapon kezdheti meg a vásárlásokat mivel a célzott jegybanki program igazoltan nem tartalmaz tiltott állami támogatást. A pénzügyi intézmények március 21-től június közepéig regisztrálhatnak a programba.

2016. február 26.

Tisztulhatnak a bankok, beindulhat a hitelezés

illustration

2016. február 10-én az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága jóváhagyta a MARK Zrt. kereskedelmi ingatlan-portfóliók vásárlására kidolgozott piaci árazási módszertanát. A döntés egy több mint egy éve húzódó szakértői tárgyalássorozatra tett pontot, melynek következtében a jegybank makroprudenciális feladatai keretében létrehozott MARK Zrt. igazoltan piaci áron kezdheti meg a vásárlásokat. A cél, hogy a társaság példaértékű módon katalizálja a banki mérlegek tisztulását annak érdekében, hogy a bankrendszer hatékonyabban járuljon hozzá a fenntartató gazdasági növekedéshez.

2016. február 10.

Az EU jóváhagyta a MARK működését

illustration

Az EU döntése értelmében a MARK elkezdheti a problémás kereskedelmi ingatlanfinanszírozáshoz kapcsolódó eszközök megvásárlását. Az MNB törvény által megszabott makroprudenciális feladatát segítő eszközkezelő jelentős lökést adhat a banki mérlegek tisztulásának, mely segítheti a hitelezés beindulását és az ingatlanpiac recesszióból való kilábalását. Mivel a MARK piaci áron vásárolja meg a problémás eszközöket, az Európai Bizottság vizsgálatai alapján a célzott jegybanki program nem tartalmaz állami támogatást.

2015. december 03.

Mit hozhat a MARK a bedőlt ingatlanok piacán?

illustration

A MARK Zrt. létrehozásának célja, hogy a nem (megfelelően) teljesítő hitelállomány egy jól beazonosítható, módszertanilag viszonylag homogén módon kezelhető része kivezetésre kerüljön a banki mérlegekből. A jelenlegi piaci helyzetben a hitelintézetek legfeljebb egyedi eszközöket tudnak értékesíteni, a rosszul teljesítő "B", "C" kategóriás irodák, ipari ingatlanok vagy kereskedelmi épületek esetében nagyon kevés tranzakcióra kerül sor, ezeknek az ingatlanoknak nincs igazán piaca.

2015. november 16.

Felgyorsul a magyar bankok megtisztítása

illustration

A polgári törvénykönyvet (Ptk.) úgy kell módosítani, hogy a nem teljesített vállalati hitelek átruházása egyszerűbbé váljon. Ennek eszköze az, hogy a hitelen lévő zálogjog ne szűnjön meg az átruházással, a megtámadási határidő pedig ne kezdődjön újra a hitel eladásával - mondta Bodzási Balázs, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi és magánjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkára.

2015. november 10.

Kreativitással a bedőlt ingatlanok is pénzt hoznak

illustration

Nem minden ingatlanpiaci szegmensben érzékelhető fellendülés a hazai piacon. A bedőlt hitelek mögött álló eszközök esetében innovatív megoldásokra van szükség a megfelelő hasznosítási mód megtalálásához. Pilhál Zsolttal, a MARK Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettesével beszélgetett Madurovicz-Tancsics Tünde, a REsource újságírója.

21 september 2015

NPL Europe 2015 - 1-2 of October 2015, London

illustration

With an estimated €2.2trn of non-core assets and €800bn of NPLs remaining on the balance sheets of European banks and huge pressure from the Regulators to deleverage, 2015 is set to be another record year of trading. Now in its second year, NPL Europe once again brings to Mayfair in London, key Sellers, Buyers & Servicers from some of the hottest markets in the European region to network and discuss the latest trends in the booming European Distressed Debt Market.

2015. augusztus 24.

IMF-vélemény a MARK működéséről

illustration

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) monetáris és tőkepiaci osztályának (Monetary and Capital Markets Department, MCM) képviselői 2015. június 2. és 4. között Budapesten tett látogatásukon az alapító, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felkérésére megvizsgálták a monetáris politika transzmissziós folyamatának felgyorsítása, a vállalati hitelezés ösztönzése és a gazdasági növekedés támogatása céljából 2014 novemberében létrehozott MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. felépítését és működését.

2015. augusztus 10.

Az MNB törvényi kötelezettségének megfelelve jár el

illustration

A pénzügyi közvetítőrendszer folyamatos felügyeletéhez szükséges információkat a Jegybank banktitokként illetve üzleti titokként kezeli.

A Magyar Nemzeti Bank elsődleges szándéka a hazai pénzügyi rendszer stabilitásának növelése, és ezzel összhangban a nem teljesítő hitelállomány rendszerkockázatának megszüntetése. A Monetáris Tanács döntése nyomán az MNB 300 milliárd forintos, piaci alapokon nyugvó hitelkeretet bocsát a MARK Zrt. rendelkezésére, annak érdekében, hogy a kereskedelmi bankok rossz hiteleit piaci áron kivásárolja.

2015. július 21.

MARK Zrt. – Integrált rendszer bevezetése a hatékony gazdálkodásért

illustration

Egységes, integrált informatikai üzleti rendszert vezet be a MARK Magyar Reorganizációs és Eszközkezelő Zrt., ebben az SAP Hungary Kft. megoldásszállítóként és tanácsadó partnerként a hazai és nemzetközi legjobb gyakorlatok alkalmazásával segíti a társaságot – jelentették be a felek.

2015. július 16.

Előminősítési felhívás ingatlanok teljes körű
műszaki állapotfelmérésére

Felhívás!

Ingatlanok műszaki állapotfelmérésére előminősítési eljárást hirdet a MARK Ingatlan Zrt. A 2015. augusztus 10-én befejeződő eljárás célja olyan mérnöki irodák, szakértői vállalkozások kiválasztása, akik az ingatlanvásárlásokat megelőző teljes körű műszaki állapotfelmérésben, az engedélyek, műszaki dokumentációk, az épület, a gépészet, a villamos rendszerek műszaki állapotának, a közművek rendelkezésre állásának, a vizes létesítmények működésének ellenőrzésében és környezetvédelmi szempontok kérdésében kellő szakértelemmel és tapasztalattal rendelkeznek.

2015. június 22.

2014-ben eredményesen gazdálkodott a MARK

illustration

Működésének első hónapjaiban eredményes gazdálkodást folytatott a MARK Zrt. A 2014 őszén megalakult társaság a 2014-es évet 19 045 000 forint mérleg szerinti eredménnyel zárta.

Az első hónapokban a társaság működésének és üzleti folyamatainak kialakítása, és ezek egyeztetése zajlott. A MARK egyedi megállapodásokra törekszik a bankokkal és piaci árazást szeretne követni a bedőlt projekthitelek és mérlegbe vett ingatlanok megvásárlása során.

2015. június. 4.

OECD előrejelzés

illustration

Az OECD legfrissebb gazdasági előrejelzésében kiemeli, hogy a hitelezés helyreállítását segítheti, hogy a MARK Zrt. is részt vesz majd a magyarországi kereskedelmi bankok portfólió tisztításban az év második felében.

2015. május. 8.

Kockázatos a bedőlt projekthitel-állomány

illustration

A magyar bankrendszer egyik nagy problémája a lassan tisztuló vállalati projekthitel-állomány. A MARK Zrt.-vel az MNB-nek az a célja, hogy az ebből fakadó pénzügyi stabilitási kockázatokat mérsékelje. Először szindikált hiteleket, majd banki portfóliókat, végül egyedi követeléseket vásárolnának a bankoktól - mondta Kandrács Csaba, a MARK vezérigazgatója a Portfolio Hitelezés 2015 konferenciáján.

2015. május 5.

Reuters: Hungarian banks getting closer to selling
property-backed loans

illustration

Several banks in Hungary are working on selling non-performing commercial real estate loans worth hundreds of millions of euros in the coming months, with at least two major deals now in the pipeline, financial industry sources said. In total Hungarian banks hold around 800 billion forints ($3 billion) worth of such loans, which are weighing on their balance sheets and inhibiting fresh lending. The central bank launched a vehicle of its own, MARK Group, to buy such distressed assets from the banks but has yet to do so and there are signs that yield-hungry foreign investors instead might step in now that market conditions are improving.

2015. május 4.

S&P: a MARK javíthatja a banki portfoliók minőségét

illustration

Az MNB új eszközkezelője jelentősen csökkenti a kockázatokat a magyar bankszektorban - véli a Standard & Poor's. A hitelminősítő friss elemzése kitér arra, hogy az MNB által alapított eszközkezelő (MARK Zrt.) tovább javíthatja az eszközminőséget és támogathatja az ingatlanpiacot. Összességében 2015-ben stabilizálódhatnak a hitelkockázatok Magyarországon, amihez a kedvező gazdasági kondíciók is hozzájárulhatnak. 2015 és 2017 között átlagosan évi 2,5%-kal nőhet GDP, szemben a hitelminősítő korábbi kicsivel 2% feletti előrejelzésével.

2015. április 16.

Az IMF véleménye a MARK-ról

illustration

Az IMF alapvetően pozitívan áll a "rossz bank" intézményéhez, mely a nemzetközi tapasztalatok alapján képes megszabadítani a bankokat a tevékenységüket sújtó rossz hitelektől, mérethatékonyabbá és egységesebbé teszi ezek kezelését, értékelését. Az IMF hangsúlyozza a rossz eszközök kezelésével, értékbecslésével kapcsolatos szaktudás fontosságát az ilyen intézmények működésében és fontosnak tartja a kommunikáció szerepét abban, hogy átláthatóan, hatékonyan működjön az eszközkezelő.

2015. április 13.

MARK represents the second generation of asset managers

illustration

In an exclusive interview originally published in the April 10-23 print edition of the Budapest Business Journal, Csaba Kandrács, CEO of the MARK Ltd. seeks to allay concerns that the bank will not get full value for foreclosed properties. He also explains how the bank will try to help the banking system through transparent, practical moves.

2015. április 8.

Forbes-interjú a MARK terveiről

illustration

A MARK egy második generációs eszközkezelő. Az MNB azért alapította, hogy a társaság piaci körülmények között kivásárolja a bankrendszerben ragadt rossz eszközöket. A magyarországi Forbes kérdéseire Kandrács Csaba, a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. vezérigazgatója válaszolt a lap áprilisi számában.

2015. március 30.

Szakmai együttműködés a RICS-el

illustration

A brüsszeli európai központú RICS és a MARK Zrt. a jövőben szoros szakmai együttműködést tervez. A MARK számára kiemelten fontos, hogy a legjobb piaci gyakorlatok és nemzetközi sztenderdek felhasználásával végezze ingatlan­gazdálkodási tevékenységét. A Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) közel 118.000 ingatlanszakmában dolgozó szakembert illetve céget tömörít szerte a világban. Szigorú minőségbiztosítási rendszerük és etikai kódexük garantálja, hogy a RICS tagjai a legmagasabb szakmai normák betartásával képviseljék ügyfeleik érdekeit.

2015. március 3.

Az EBRD szerepet vállal a nem teljesítő projekthitelek leépítésében

illustration

Felgyorsulhat a magyar bankok mérlegének megtisztítása a nem teljesítő projekthitelektől. A Magyar Nemzeti Bank szakmai konferenciáján elhangzott: a projekthiteleket és ingatlanokat piaci áron megvásárló jegybanki eszközkezelő elindításakor megfogadják a nemzetközi szervezetek ajánlásait.

2015. február 23.

Portfolio - RICS Property Valuation 2015

A Portfolio és az RICS Magyarország imár ötödik alkalommal rendezi meg a Valuation konferenciát. Az idei konferencia egyik előadója Sarlós Nóra, a MARK Zrt. hitel- és vagyonértékelési főosztályvezetője.

2015. február 1. MTI

Építkezik az új eszközkezelő

illustration

Megkezdte tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank tavaly ősszel alapított eszközkezelője. "Jelenleg a cég szervezetének felállítása folyik; szakmai egyeztetések zajlanak, ahol azokat az elveket és módszertanokat határozzuk meg, amelyek alapján az év második felétől az eszközkezelő átveszi a rossz ingatlanhiteleket a bankoktól" – mondta Kandrács Csaba, a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. vezérigazgatója, az igazgatóság elnöke az MTI-nek.