Hírek, közlemények

2017. február 02.

Létrehoznák Európa "rossz bankját"

illustration

Az Európai Bankhatóság létre szeretne hozni egy eszközkelőt, amely megvásárolná az eurozóna bankjaitól a közel 1000 milliárd dolláros nem teljesítő hitelállományuk egy részét és az így felszabaduló hitelezési kapacitással pörgetné fel az eurozóna szunnyadó gazdaságát.

Az Európai Bankhatóság (EBA) vezetője, Andrea Enria hétfőn előállt egy javaslattal a kontinens több mint 1000 milliárd eurós nem teljesítő hitelállományának kezelésére: szerinte létre kellene hozni adófizetői források bevonásával egy eszközkezelőt, amely felvásárolná a rossz hiteleket az európai bankoktól. Reményei szerint ezzel javulhat a nyeresgéesség és a hitelezőkre nehezedő nyomás is megszűnne, valamint a gazdasági növekedés is felgyorsulna.

Európa nagy részén még nem pörgött fel a rossz hitelek piaca, a bankok nem akartak tőlük áron alul megszabadulni. Enria szerint az alap a "valós gazdasági értékén" venné meg a pénzintézetektől a rossz hiteleket.Klaus Regling, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) vezetője szerint Enria ötlete kiváló, és körülbelül 250 milliárd eurónyi rossz hiteltől szabadíthatja meg az eurozónát. Németország viszont nem osztja Regling vagy Enria nézeteit. Nem tiszta, hogy mi lenne egy európai rossz bank hozzáadott értéke, a nem teljesítő hitelek problémájával csak bizonyos országok küzdenek - mondta a Reutersnek az egyik német kormánybeli forrása.Berlin hagyományosan nem szívesen támogat olyan projekteket, amelyek az eurozóna országai között megosztják a kockázatot, mert attól félnek, hogy a német adófizetőket az ilyen projektek túlságosan leterhelik.

Az EU nem teljesítő hiteleinek több mint negyedét az olasz bankok tartják. Görögország és Ciprus nem teljesítő hitelállománya több mint 50%, míg Portugáliában és Szlovéniában ugyanez az arány 20% körül van. Németországban a hitelek mindössze 2,6%-át nem fizetik az EBA adatai szerint.

Forrás: portfolio.hu, Reuters
http://www.portfolio.hu/finanszirozas/letrehoznak_europa_rossz_bankjat_a_nemetek_ellenkeznek.243366.html