Hírek, közlemények

2015. november 16.

Felgyorsul a magyar bankok megtisztítása

illustration

A polgári törvénykönyvet (Ptk.) úgy kell módosítani, hogy a nem teljesített vállalati hitelek átruházása egyszerűbbé váljon. Ennek eszköze az, hogy a hitelen lévő zálogjog ne szűnjön meg az átruházással, a megtámadási határidő pedig ne kezdődjön újra a hitel eladásával - mondta Bodzási Balázs, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi és magánjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkára.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) egy évvel ezelőtt elemzést készített a nem teljesítő magyar vállalati hitelekről és javasolta, hogy jogalkotással is segítse az állam azt, hogy ezek a hitelek ne haladják meg a GDP jelenlegi 5 százalékát, amely már a gazdaság normális működését veszélyezteti.

Az EBRD ajánlásában szerepelt további három olyan követelmény, amely a rossz hitelek értékesítését segítheti: az erősebb hitelezői jogkör az értékesítésben, lehetőség a végrehajtó megválasztására, illetve a hitelező kapjon elég információt az adós vagyonáról.

A csőd- és felszámolási szabályok módosításáról a helyettes államtitkár elmondta, fontos, hogy felszámoláskor a zálogjoggal biztosított eszköz értékesítésébe legyen beleszólása a zálogjog jogosultjának - leginkább a banknak - és szükséges az ügyeket tárgyaló bírák továbbképzése is.

Bodzási Balázs elmondta azt is, hogy a végrehajtási törvény átfogó reformja is elkészül a jövő év második felére. Hozzátette, az új végrehajtói díjrendelet két napja jelent meg a Magyar Közlönyben, és még az idén újraszabályozza a szakminiszter - szintén rendeletben - a végrehajtói pályázatokat. Részben azért, hogy kívülről is lehessen végrehajtó valaki, nemcsak az, aki abban a körben kezdi jelöltként a pályáját.

A tervek felgyorsíthatják és megkönnyíthetik a bankoknál a hazai vállalati hitelportfóliók kitisztítását, aminek a katalizátora az MNB által alapított, piaci alapon működő MARK Zrt. lehet.