Hírek, közlemények

2015. március 3.

Az EBRD szerepet vállal a nem teljesítő projekthitelek leépítésében

illustration

Felgyorsulhat a magyar bankok mérlegének megtisztítása a nem teljesítő projekthitelektől. A Magyar Nemzeti Bank szakmai konferenciáján elhangzott: a projekthiteleket és ingatlanokat piaci áron megvásárló jegybanki eszközkezelő elindításakor megfogadják a nemzetközi szervezetek ajánlásait.

Nemzetközi workshopot tartott a Magyar Nemzeti Bank a követelés-átstrukturálás és a nem teljesítő hitelek kezelésének kérdéséről. A konferencia első részében Mohácsi Nagy Piroska, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vezető közgazdásza és Balog Ádám, az MNB alelnöke tartott előadást.

Mohácsi Nagy Piroska többek között arról beszélt, hogy számos kelet-európai országban 20 százalék körüli vagy afeletti a nem teljesítő hitelek aránya a bankrendszerben. Európában az EKB és az EBA vizsgálatai nagy összegben tártak fel új nem teljesítő hiteleket a bankoknál, és fontos kérdésként kezelik a témát. Romániában például az utóbbi időben jelentősen megnőtt a követelés-eladás mértéke, aminek következtében a nem teljesítő hitelek aránya jelentősen csökkent. Magyarország is megkezdte azokat a lépéseket, amelyek a nem teljesítő hitelállomány leépítését célozzák.

Hangsúlyozta: a jelzáloghitelek szerencsés időzítésű forintosításával valószínűleg sikerült megelőzni a nem teljesítő hitelek arányának jelentős emelkedését. Véleménye szerint egyre több körülmény és makroprudenciális érdek szól amellett, hogy a nem teljesítő projekthiteleket is mielőbb kitisztítsák a bankok mérlegéből Magyarországon.

Sokat kell még tenni ezért: számos céltartalékolási és eszközértékelési kérdés tisztázásra vár, de az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank a magyar kormánnyal kötött szándéknyilatkozatnak megfelelően örömmel vesz részt a nem teljesítő hitelek problémájának kezelésében – mondta az EBRD vezető közgazdásza.

Balog Ádám előadásában szólt arról, hogy a magyar bankrendszerben igen magas a nem teljesítő hitelek aránya, ami negatívan hat a hitelkínálatra. Különösen a projekthitelezésben magas az NPL-ráta, e hitelek kitisztítását ugyanis lassítja az eszközök iránt évek óta tartó kereslethiány.

Az EBRD-vel 2014 elején elindult együttműködésről elmondta: indításként egy alapos szakmai tanulmányban mérték fel a hazai helyzetet és javaslatokat fogalmaztak meg a problémák megoldására. Ezt követően a vállalati hitel-portfóliók megtisztítására az MNB megalakította a MARK Magyar Reorganizációs és Eszközkezelő Zrt.-t, amely nem "rossz bank", hanem egy eszközkezelő. Hangsúlyozta: a társaság piaci áron veszi át az eszközöket a bankoktól, figyelembe veszik a nemzetközi intézmények javaslatait, és az egyeztetések után alakítják majd ki a MARK Zrt. működésének részleteit.

Az NPL-kérdés megoldásában gyorsnak kell lennünk, és képesnek kell lennünk arra, hogy akár a megszokottól eltérően ("out of the box") módon gondolkodjunk és cselekedjünk – fogalmazott az alelnök.

Sajtóközlemény