Hírek, közlemények

2016. április 15.

Fitch: a MARK hasznos lehetőség

illustration

Tavaly a devizahiteles elszámolásnak és az MKB Bank portfóliótisztításának is köszönhetően 26%-kal csökkent a magyar hitelintézetek nem teljesítő hiteleinek (NPL) az állománya, de így is nagyon magas, 1734 milliárd forint volt 2015 végén a bedőlt hitelek bruttó értéke. A Fitch Ratings friss elemzésében azonban javulást vár. A MARK Zrt. tevékenységét kifejezetten hasznosnak látja a hitelminősítő, hiszen így a bankok megszabadulhatnak a válság következményeként kialakult problémás hiteleiktől.

A Fitch legfrissebb elemzése (www.fitchratings.com/site/fitch-home/pressrelease?id=1002480) megjegyzi: a legjelentősebb minőségjavulást a vállalati hitelkönyvek mutatták 2015-ben, de az elszámolások eredményeképpen a lakossági ügyfelek terhe is csökkent. Idén további javulásra számít a hitelminősítő, a kedvező működési környezet ugyanis lassítja az új nem teljesítő hitelek kialakulását, a múltból örökölt eszközök (legacy assets) pedig már régiek. Kiemeli: a magyar hatóságok különböző ösztönzőket is bevezettek a rossz minőségű kereskedelmiingatlan-hitelek (CRE) leépítésére. A bankszektor nem teljesítő hitel (NPL)-rátája ugyanakkor továbbra is magas, 11,7% a bankszektorban, ezen belül a háztartási hitelek 17,5%-os, a vállalati hitelek 7,9%-os nem teljesítési aránnyal rendelkeznek. Utóbbiak nagy része a CRE-hitelekhez kapcsolódik. A vállalati nem teljesítő hitelek állománya tavaly 371 milliárd forinttal, vagyis 35%-kal csökkent, ami a bankok felgyorsult erőfeszítéseit mutatja a Fitch szerint arra, hogy eladják a problémás hiteleket.

A trend folytatódhat, részben ezt a szabályozói intézkedések is támogatják. 2015 októberében az MNB rendszerkockázati tőkepuffert vezetett be, amely 2017-től azokat a bankokat érinti, amelyek nem tisztítják meg mérlegüket a CRE-hitelektől. A Fitch szerint ez erős ösztönzés lesz a bankoknak arra, hogy folytassák nem teljesítő kitettségük leépítését. Csakúgy, mint a MARK Zrt. tevékenysége, amely "hasznos mechanizmus lehet, amelyen keresztül a bankok kitolhatják mérlegükből nem teljesítő hiteleiket." A MARK 300 milliárd forintnyi nem teljesítő hitel megvásárlására rendelkezik kapacitással, ami a nem teljesítő vállalati hitelek mintegy 40%-a (az MNB adatai alapján több mint a fele -a szerk.). A MARK sikere azonban azon áll vagy bukik, hogy sikerül-e megegyeznie a bankokkal a nem teljesítő hitelek értékéről.

Az Európai Bizottság február elején határozatban fogadta el a MARK árazási módszertanát, megállapítva, hogy az nem tartalmaz tiltott állami támogatást. A bankok számára felkínált regisztrációs időszak június 21-ig tart, ezután egy év áll majd a felek rendelkezésre, hogy a konkrét üzleteket is megkössék.

Forrás: fitchratings.com, portfolio.hu