Hírek, közlemények

2016. április 6.

Adják-veszik a hitelportfóliókat Európában

illustration

2015-ben 104 milliárd eurónyi hitelportfóliótól szabadultak meg a mérlegük megtisztításán dolgozó európai bankok, az eladási hullám azonban még nem ért véget. További 44 milliárd euró értékű hitelállomány értékesítése jelenleg is zajlik, és Magyarországon is beindulhat a nem fizető jelzáloghitel-portfóliók értékesítésre.

Tavaly összesen 104 milliárd eurónyi hitelt értékesítettek Európában a bankok, többnyire hatalmas hitelportfóliók formájában - derül ki a KPMG European Debt Sales felméréséből. A mérlegük megtisztításán dolgozó bankok miatt az üzlet annyira felpörgött, hogy további, összesen 44 milliárd eurónyi hitelcsomagról már tárgyalnak a bankok és az erre szakosodott vevők. A legtöbb hitelportfoliót az Egyesült Királyságban értékesítették, ahol 39 milliárd euró értékben cseréltek gazdát hitelcsomagok, és ott regisztrálták a legnagyobb egyedi tranzakciót is, amelyben a Cerberus Capital Management 18 milliárd euróért vette meg a UK Asset Resolution jelzáloggal fedezett projekthitel portfólióját. Anglia mögött a második legnagyobb transzferpiac Írország, ahol a tranzakciók értéke elérte a 25 milliárd eurót. Több nagyobb hitelcsomagot a válság idején felállított állami rossz bank, a National Asset Managemement Agency értékesített, amelynek 2020-ig van mandátuma arra, hogy a hitelektől megszabaduljon.

Az angol és az ír sikerek után a piacok érdeklődése a válságból kimászó Spanyolország és Olaszország felé fordult, miután a befektetők egyre biztatóbbnak találták a hitelek mögött álló ingatlanok piacát. Spanyolországban 15,8, Olaszországban pedig 13,3 milliárd euróért cseréltek gazdát különböző banki hitelportfóliók. Közép-Kelet-Európa nem jeleskedik ebben az üzletágban, de 40 tranzakciót már itt is regisztráltak, és már Magyarországon is lezárult több ilyen tranzakció. A legnagyobb horderejű az AXA Bank eladása volt, amely során lényegében egy egymilliárd euró névértékű, részben teljesítő, részben nem teljesítő jelzáloghitel-portfóliót vett meg az OTP, bár emellé megkapta az AXA Bank hazai forrásait is. Szintén kiemelkedő a KPMG által lebonyolított, két jelentős kereskedelmi ingatlannal fedezett, szindikált hitelkövetelés értékesítése, amelynek keretében az MKB Bank az Arénát és a Mammutot finanszírozó hitelkonzorciumtól vált meg. Ezen kívül egy jelentős autólízing-portfóliót is értékesítettek külföldi alapoknak, és több bank adott el szép számú kereskedelmi ingatlannal fedezett 5-25 millió eurónyi követeléseket szintén pénzügyi befektetők részére.

Mindezek alapján sejthető, hogy a 2016-os év is eseménydús lesz, ráadásul az állami rossz bank, a Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt, (MARK) is megkezdi a működését. Az új szervezet minden bizonnyal nagy elánnal veti bele magát a piacba. A MARK máris megbízást kapott a Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt. (MSZVK) által átvett kereskedelmi ingatlannal fedezett nem teljesítő portfólió kezelésére, amit az MKB Banktól vett át. A MARK 10 év alatt tervezi leépíteni az állományt. Nálunk is intenzív az érdeklődés a bankok hitelportfólióira, de a külföldi szereplők piacra lépése előtt még adódnak akadályok, különösen a lakossági jelzáloghitel-portfolió tranzakciók terén, ahol még nem zajlott le érdemleges ügylet.

A MARK Zrt. tevékenysége kivárásra ösztönzi a potenciális hitelállomány-eladókat, azaz a rossz hiteleket felhalmozó bankokat. A piaci feltételezés az, hogy a MARK jobb árat fog fizetni a megmaradt kereskedelmi ingatlannal fedezett nem teljesítő portfoliókért, hiszen tőkeköltsége számottevően alacsonyabb, mint az évi 20 százalék körüli megtérülést megcélzó befektetési alapoké.

A nem teljesítő lakossági jelzáloghitel-portfóliók eladása viszont annak ellenére is alternatíva lehet a bankok számára, hogy amiatt - az ártól függően - esetleg további egyszeri veszteséget kell leírniuk. Ennek oka, hogy így rövid úton megszabadulhatnak az egyes adósokkal történő megegyezés rengeteg munkaórában mérhető terhétől, hiszen ez a feladat ezután a hitelportfólió vevőjére hárul. Ha a bank megtartja a portfóliót, és maga tesz végtörlesztési vagy refinanszírozási ajánlatot a nem fizető adósoknak, akkor rövid távon jó eredményt érhet el a még fizetőképesnek bizonyuló adósokkal, de a folyamat végén a portfolióból megmaradt hitelekre nagy valószínűséggel újabb céltartalékot kell képezni.

Forrás: portfolio.hu / Simonyi Tamás, KPMG