Hírek, közlemények

2016. március 4.

Március 21-től regisztrálhatnak a bankok problémás projekthiteleik eladására

illustration

Az Európai Bizottság honlapján is megjelent az a határozat, mely február közepén jóváhagyta a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. nem teljesítő követelések és kereskedelmi ingatlanportfóliók vásárlására kidolgozott módszertanát. A társaság piaci alapon kezdheti meg a vásárlásokat mivel a célzott jegybanki program igazoltan nem tartalmaz tiltott állami támogatást. A pénzügyi intézmények március 21-től június közepéig regisztrálhatnak a programba.

A brüsszeli döntés nyomán a MARK Zrt. megkezdheti az Európai Parlament és Tanács rendelete által meghatározott nem teljesítő kereskedelmi ingatlanok fedezete mellett nyújtott hitelkövetelések és pénzügyi szolgáltatásnyújtáshoz köthetően érvényesített biztosítéki ingatlanok felvásárlási folyamatát. Ma délelőtt a Magyar Bankszövetség és a MARK Zrt. szervezésében zajlott szakmai rendezvényen a hazai bankvezetők megismerhették az MNB, a MARK és az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága által kezdeményezett bizottsági határozat és a vásárlási program részleteit.

A rendezvényen Kandrács Csaba, a MARK Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a problémás projekthitelek jelenleg az új hitelezés elől foglalják le a bankok tőkéjét, likviditását és hitelezési kapacitását. Kijelentette: a Versenypolitikai Főigazgatóság a módszertan legapróbb részleteit is hosszasan és kritikusan vizsgálta, hiszen a kereskedelmi ingatlanpiac, különösen a követelések esetén alacsony a likviditás, kevés az olyan tranzakció, ami az árazás alapjául szolgálhatott. Ezért mások számára is precedens értékű a megoldás. A jóváhagyott vásárlási feltételrendszernek megfelelő eszközökkel rendelkező pénzügyi intézményeknek március 21-től három hónap áll rendelkezésre, hogy regisztráljanak a programba. Ezután további 12 hónap áll majd a felek rendelkezésére, hogy az értékelési folyamatot lezárják és a bankok a MARK által tett ajánlatot elfogadják – mondta a vezérigazgató.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára üdvözölte a MARK-projektet. Kiemelte, hogy ez európai szinten is új lehetőség, mely a résztvevő bankok számára rövid időn belül lehetővé teszi a vállalati portfólió megtisztítását. Ez pedig szükséges feltétele annak, hogy a magyar hitelintézeti szektor aktívan tudja segíteni az európai átlagot meghaladó gazdasági bővülést.

A Magyar Nemzeti Bank 2014 novemberében azért hozta létre a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt-t, hogy csökkentse a hazai pénzügyi rendszerben rejlő kockázatokat, a banki portfóliók tisztítása révén ösztönözze a hitelezési akaratot és képességet.

A MARK küldetése, hogy megoldja a válság előtti nem felelős finanszírozási gyakorlat nyomán kialakult állapotot. Feladata, hogy a pénzügyi stabilitást veszélyeztető nagy összegű nem teljesítő ingatlanhitelek zöme piaci körülmények között kikerüljön a hazai bankportfóliókból és a hitelfedezetek elfogadható eredményességgel hasznosuljanak. A MARK-nak ehhez összesen tíz év áll rendelkezésre. A Magyar Nemzeti Bank makroprudenciális feladatát segítő eszközkezelő jelentős lökést adhat a banki mérlegek tisztulásának, segítheti a hitelezés beindulását és az ingatlanpiac recesszióból való kilábalását. A bankok részvétele a programban önkéntes.

Az Európai Bizottság határozata itt érhető el:
http://ec.europa.eu/competition/state_aid/cases/260961/260961_1733345_231_2.pdf

Budapest, 2016. március 4.