Hírek, közlemények

2016. június 10.

Megerősített vezetés a pénzügyi stabilitásért

illustration

A pénzügyi rendszer hatékony portfoliótisztítását és hitelintézeti felügyelését, a fogyasztóvédelem további erősítését, s az eredményes szanálást támogatják az új személyi kinevezések a Magyar Nemzeti Banknál.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke 2016. június 7-től a jegybank pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős új ügyvezető igazgatójává nevezte ki Kandrács Csabát, aki mostanáig a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. (MARK Zrt.) – a hazai pénzügyi rendszer mérlegszerkezetének rendbetételét, s portfoliótisztítását eredményesen előkészítő – vezetője volt. Kandrács Csaba vezetése alatt – a megalakulása óta eltelt közel két évben – a MARK Zrt. kivívta a hazai pénzpiaci szereplők és a nemzetközi pénzügyi szervezetek (IMF, nemzetközi hitelminősítők) elismerését, s a cég megjelenése önmagában is élénkítette a nem teljesítő hitelek piacát. A társaság által Európában elsőként kidolgozott új módszertant a kereskedelmi bankok problémás követelések és kereskedelmi ingatlanportfóliók vásárlására jóváhagyta az Európai Bizottság, kimondva, hogy az piaci alapú, s nem tartalmaz tiltott állami támogatást a résztvevőknek. A program a regisztrációval elindult, még két hét áll a hitelintézetek rendelkezésére, hogy jelezzék részvételi szándékukat.

Kandrács Csabát – eddigi feladatainak megtartása mellett – Fábián Gergely, a pénzügyi rendszer elemzéséért felelős igazgatóság vezetője követi a MARK Zrt. elnöki posztján. Fábián Gergely jelenlegi igazgatói feladatait megelőzően az MNB pénzügyi stabilitási elemzési szervezeti egységét vezette. Hosszú évek óta foglalkozik nem teljesítő hitelek problémájával, kezdetektől aktív szerepet játszott a MARK-projektben, annak megszületéstől a konstrukció felépítéséig. Ő vezette a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal a MARK Zrt. eszközvásárlási módszertanát jóváhagyó folyamatban. A jegybank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) az MSZVK Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt. (MSZVK Zrt.) tulajdonosi jogainak gyakorlása keretében a társaság új igazgatóságának kinevezéséről döntött. Az új igazgatósági elnöki és vezérigazgatói posztot Major János tölti be, akit a tulajdonos joggyakorló a pénzügyi szektorban eltöltött több évtizedes szakmai, vezetői tapasztalata alapján nevezett ki. A PST egyidejűleg Dorogi Zoltán és Dercsényi András személyében az MSZVK Zrt. igazgatóságának új tagjait is kinevezte. Az új igazgatóság a szükséges engedélyek megszerzését követően megkezdte munkáját.

Az MSZVK Zrt. a pénzügyi stabilitási intézményrendszer részeként szanálás alatt álló pénzügyi intézményektől eszközöket, forrásokat, jogokat és kötelezettségeket vesz át a szanálás sikerességének biztosítása érdekében, majd az átvett állomány esetében az érték maximalizálására törekszik. Az MKB Bank Zrt.-ben történt állami szerepvállalás és az azt követő szanálás számos olyan pozitív hatással járt, melyek e nélkül csak késedelmesen vagy egyáltalán nem valósultak volna meg. Az MSZVK Zrt. eddigi szanálási lépései hozzájárultak az MKB Bank ügyfeleinek védelméhez, egy rendszerszinten jelentős bank reorganizációjához és a hazai pénzügyi stabilitás fenntartásához.

Korábbi jegybanki elnöki kinevezés alapján Szeniczey Gergő eddigi tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgató irányítja a továbbiakban az MNB fogyasztóvédelemért és piacfelügyeletért felelős ügyvezető igazgatóságát.

forrás: MNB