Hírek, közlemények

2017. április 11.

Az MNB értékesíti a MARK Zrt.-t

illustration

A jegybank az elmúlt években számos célzott intézkedéssel segítette a bankrendszert a vállalati hitelportfólió tisztításában. Ennek részeként az MNB létrehozta a MARK Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt.-t, amely nagymértékben elősegítette a nem teljesítő kereskedelmi célú hitelek bankrendszerből való kikerülését. Mivel közel a felére csökkent a bankrendszer vállalati nem teljesítő hiteleinek aránya, – amely ma már alacsony szintnek tekinthető – a fennmaradó állományt már a piac is képes kezelni, így az MNB a MARK Zrt. piaci értékesítése mellett döntött. A kiírt pályázat során az APS Invesment s.r.o. került kiválasztásra, rövid határidőn belül adásvételi szerződés megkötésére kerül sor.

Forrás: MNB
2017. február 24.

Csökkenő NPL-állomány

illustration

Európában tavaly 172,7 milliárd értékű bedőlt hitelt adtak el a hitelintézetek, ebből 103,3 milliárd eurónyi tranzakció le is zárult. A CEE-régió nem teljesítő hitelállománya 50 milliárd euró körül van, és ez is folyamatosan csökken. A Deloitte nem teljesítő hitelekkel foglalkozó tanulmányának ötödik kiadásában vizsgálják az átstrukturált hiteleket és az értékvesztéssel való fedezettségeket is. A tanulmány teljes szövege itt érhető el.

Forrás: Deloitte
2017. február 02.

Létrehoznák Európa "rossz bankját"

illustration

Az Európai Bankhatóság létre szeretne hozni egy eszközkelőt, amely megvásárolná az eurozóna bankjaitól a közel 1000 milliárd dolláros nem teljesítő hitelállományuk egy részét és az így felszabaduló hitelezési kapacitással pörgetné fel az eurozóna szunnyadó gazdaságát.

2016. október 05.

Új világ jöhet a bedőlt hitelek kezelésében

illustration

Magyarország a legjobb nemzetközi gyakorlatokat követi a bankok nem teljesítő hitelállományának leépítése során – ez derül ki az EY EBRD által finanszírozott tanulmányában megjelent adatokból, melyet Haás László, a tanácsadócég Restrukturálási és Finanszírozási Üzletágának igazgatója mutatott be.

2016. június 22.

Huszonhárom pénzügyi intézmény regisztrált

illustration

Huszonhárom pénzügyi intézmény – köztük a legnagyobb problémás kereskedelmi ingatlanhitel-állománnyal rendelkező bankok mindegyike – regisztrált a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. által meghirdetett eszközvásárlási programba. A regisztrációt követően egy éven belül kerül sor a portfóliók gazdasági és jogi átvilágítására valamint a kötelező ajánlattételre.

2016. június 10.

Megerősített vezetés a pénzügyi stabilitásért

illustration

A pénzügyi rendszer hatékony portfoliótisztítását és hitelintézeti felügyelését, a fogyasztóvédelem további erősítését, s az eredményes szanálást támogatják az új személyi kinevezések a Magyar Nemzeti Banknál.

2016. május 2.

Valutaalap: pozitív a MARK létrehozása

illustration

A Valutaalap szerint pozitív a "rossz bank", a MARK Zrt. létrehozása, de szükség van további intézkedésekre, melyek élénkítik a hitelezést. Az IMF szakértői február közepén zárták le szokásos éves felülvizsgálatukat Magyarországon (a szervezet negyedik cikkelye szerint minden tagállam esetében lefolytatnak évente egy felülvizsgálatot) a részletes elemzés április 28-án látott napvilágot.

Forrás: IMF
2016. április 26.

Nekik is tetszik amit a MARK akar

illustration

A Standard & Poor's legújabb Londonban ismertetett regionális szektorelemzésében kiemeli: a magyar bankrendszer nem teljesítő kinnlevőségeinek felvásárlására szakosodott MARK Zrt. működése erősítheti a bankok hitelezési hajlandóságát és kapacitását.

2016. április 19.

Csányi: a MARK nagyon jó intézmény

illustration

Az OTP Bank vezetője szerint a nem teljesítő vállalati hiteleknél a MARK Zrt. nagyon jó intézmény arra, hogy átvegye a nem teljesítő hiteleket. Az OTP is kapcsolatban áll velük. A lakossági hitelek esetében az OTP Faktoringon keresztül a saját behajtást részesíti előnyben Csányi Sándor.